torsdag den 1. september 2016

Den elektriske motor

Emnet for dagens fysikundervisning var den elektriske motor, eller rettere den asynkrone 3-faset kortslutningsmotor. Vi fik os en god snak om, hvorledes det elektriske drejefelt opstår i motorens statorviklinger, samt hvordan konstruktionen af statoren har indflydelse på drejefeltets hastighed.

Vi fik også diskuteret forskellige "håndregler" som generatorreglen (højre hånd), der bruges til at bestemme retningen af en induceret strøm i en elektrisk leder, der udsættes for et magnetfelt (der varierer i styrke i forhold til lederen). Motorreglen (venstre hånd), der bruges til at afgøre, hvorledes en strømførende leder påvirkes mekanisk af et magnetfelt (Lorentzkraften).

Sluttelig regnede vi lidt på en el-motors optagne effekt contra den afgivne effekt og kunne med disse værdier bestemme den pågældende motors virkningsgrad (forholdet mellem optagne og afgiven effekt), - jeg kom vist til at såre motorens følelser, idet jeg kaldte den for en dårlig motor, da vi beregnede dens virkningsgrad til 0,72 (den udnytter altså kun 72% af den tilførte energi).


Link til teorimateriale om el-motoren:   < LINK >
Link til kort notat om tab i motoren:   < LINK >
Link til min powerpoint som pdf:   < LINK >

Link til videoer om Lorentz-kraften:   < LINK >    < LINK >
Link til video om "højrehånds-reglen":   < LINK >
Link til video om H.C. Ørsteds opdagelse:   < LINK >
Link til video om elektromagnetisk induktion:   < LINK >

Ingen kommentarer:

Send en kommentar