torsdag den 5. oktober 2017

Mekanisk arbejde, effekt og energi...

Temaet, - eller rettere temaerne, - for dagens fysikrejse var mekanisk arbejde, effekt og mekanisk energi, hvilket er noget af en "mundfuld", selv for mit fantastiske fysikhold :-) Som om dette tætpakkede program ikke var udfordrende nok, så skulle eleverne også prøve at beregne, hvor hurtigt, de skulle løbe op af en trappe for netop at yde 1 hk (hestekraft) eller 735,5 W..... dette er individuelt OG vægtafhængig :-) eksempelvis skal en person, der vejer 75 kg løbe op ad en trappe, så de kommer 1 meter lodret op, på 1,00 sekund.... jo lettere, jo hurtigere. Det ER hårdt arbejde at yde 1 hk (735,5 W).



Vi fik også lige "set på" potentiel og kinetisk energi....
Potentiel energi eller "beliggenhedsenergi" er en form for "oplagret" energi: Man kan "deponere" en vis mængde energi i et mekanisk system ved at "overvinde" en eller anden kraft, f.eks. tyngdekraften på et tungt legeme, og dermed flytte legemet imod denne kraft.
Kinetisk energi eller bevægelsesenergi er den energi, som "træge" legemer (dvs. legemer med en vis masse) i bevægelse, besidder i kraft af deres bevægelse.


< LINK > til min powerpoint som pdf.
< LINK 1 >  < LINK 2 >  < LINK 3 > til afsnit om emnerne i jeres fysikbog
< LINK 1 >  < LINK 2 >  < LINK 3 > til øvelsesopgaver.

< LINK > til video (YouTube) om Arbejde, mekanisk, potentiel og kinetisk energi.






Ingen kommentarer:

Send en kommentar